Routeplanner naar de WIJ economie.

Gepubliceerd op 8 januari 2022 om 13:10

Blog #4 Hans van Poelgeest, RWMD. Er zijn al een respectabel aantal eigen geld initiatieven in Nederland , in Zuid-Holland zien we vooral De Rotter-Dam en de Westlandse Watermunt op de radar? 

Welke rol gaat eigen geld spelen in de transformerende samenleving?

De nadruk wordt doorgaans gelegd op de voordelen die de lokale munt biedt zoals het stimuleren van de regionale economie of de rol die het kan spelen bij het realiseren van bepaalde idealen. Deze munten hebben in afgelopen periode successen geboekt. Het in financieel zwaar weer verkerende MKB, met name de horeca kijken er met interesse naar en consumenten ontdekken langzaam het hoe en waarom. 

 

Waarom productie, consumptie en economische groei fundamenteel anders moeten

De circulaire economie geniet groeiende belangstelling van burgers, bedrijven en overheden. Afval en verspilling worden steeds meer taboe. Als antwoord knopen groene ondernemers het uiteinde van de ene keten aan het begin van een andere, en ontwikkelen en passant nieuwe verdienmodellen. Ook bestaande bedrijven haken enthousiast aan. Eindelijk lijkt er een manier gevonden waarop de economie kan blijven groeien en toch duurzaam wordt.

 

De belofte wordt echter niet zomaar ingelost.

De meeste aandacht gaat uit naar de economische schaarste van grondstoffen. Dat fenomeen is van een veel lichtere orde dan het werkelijke probleem: de eindige capaciteit van de natuurlijke ecosystemen. Die capaciteit is door de groeidwang van de economie sterk onder druk komen te staan. Als we een gezonde, houdbare economie willen die de eigen voedingsbodem intact laat, dan moet het economisch systeem flink op de schop. Vooral de kloof tussen producent en consument, die na anderhalve eeuw olie gedreven globalisering flink is gegroeid, zal de komende decennia kleiner moeten.

 

De circulaire economie is een uitstekend model.

Daarbij is uitdrukkelijk inspiratie nodig uit alle hoeken van de samenleving. Schouten analyseert in dit boek de verschillende aspecten en mogelijkheden van de circulaire economie. Hij bepleit een fundamentele vergroening van de economie met nieuwe rollen voor de overheid, bedrijven en individuen.

Hans van Poelgeest onderzoekt de kansen en kwaliteiten van de verschillende ideeën voor een nieuwe, groene economie. Sindsdien werkt hij voor of met diverse maatschappelijke organisaties op het gebied van duurzaamheid, recycling, groene politiek en de vernieuwing van het economisch denken.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.